Дата и час: 03 Дек 2021, 21:13Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Как да се държим в интернет 
Автор Съобщение
BMW Пристрастен
BMW Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 08 Фев 2009, 00:19
Мнения: 4118
Местоположение: София
Пол: Жена
Мнение 
Препоръки

Неписано правило в Интернет е това, че е силно нежелателно публикуването на лични данни - ЕГН, номер на лична или кредитна карта, точен адрес, както и лични телефонни номера без значение дали са свои или чужди
Изключение правят само публично достъпни адреси и телефони на лекари, клиники, магазини, институции и т.н.

Главните букви

Освен в краен случай, считайте ги за забранени. Редовните букви маркират нормален тон на изразяване. Според практиката, всичко написано с големи букви се приема като върховна степен на акцент, разбирай "крещене".
Използвайте главните букви там където обикновено им е мястото - в началото на изречения, имена и т.н.

Покажи най-добрата си страна!

Възползвайте се максимално от предимствата на анонимността в положителен аспект. Оценете възможността, която кибер пространството ви предоставя, а именно да се запознаете с хора, които при други обстоятелства не бихте срещнали никога. Запознайте останалите с вътрешното си АЗ, с истинските си чувства и емоции относно нещата, които ви вълнуват, разкрийте най-добрите си страни. Всеки от нас се стреми да бъде харесван, по един или друг начин и когато това се случи, чувството на удолетвореност е пълно. Помнете, единственият критерий по който ще бъдете оценени и възприемани е вашият онлайн начин на изразяване и поведението ви в кибер общността. Използвайте умело уникалната възможност да покажете вашите качества и това което сте вие като личност, а не просто да бъдете обвивка, съдена по външни белези като : години, визия, етнос и т.н.

Обмени умения и познания!

Друго от предимствата на кибер пространството е неговата всеобхватност и мащабност. Възможността въпросите и мненията ви да бъдат прочетени от хиляди хора едновременно е безценна. Причината въпросите зададени онлайн да имат такава голяма популярност и толкова успешни отговори, се крие в това, че кибер вселената е място посещавано от хора с опит и умения в различни области. Попивайте познания и предлагайте своите в замяна, издигнете онлайн общуването на едно по-висше ниво, където комуникацията вече не е просто забавление, а неограничен поток от информация.

Уважавай личността и личното пространство!

Не преследвайте написаното от потребители, с единствена цел да опровергаете техните становища. Зачитайте мненията, дори тези различни от вашите. Кибер пространството е място, където всеки може да изложи своето мнение или коментар и респективно всеки има правото да бъде съгласен или не с този коменрар, но никой няма правото да прави констатации относно личността на изказалият мнение. Спазвайте етичната дистанция! Въпреки онлайн общуването привидно да премахва по-голямата част от задръжките и бариерите между участниците, избягвайте прекалено лични теми и въпроси, освен ако събеседникът ви не индикира желание за по-свободен диалог. Мерило за темите табу може да сте самите вие, като прецените сами за себе си какво не би било приятно ако ви попитат.

Не злоупотребявай със своята сила!

Независимо дали става дума за физическа сила, ораторска мощ или власт, осигуряваща блага до които останалите нямат достъп, винаги ще има по-силни и по-слаби. Нормално е, не всички от нас имат равен старт в живота. Нет Етикецията изключва напълно всички видове дискриминация, унижение и злоупотреба с права, независимо от превъзходството на упражняващият. В кибер пространството, статута в обществото и достъпа до информация са без значение. Всеки е това, което демонстрира чрез мислите и изказванията си и само те имат значение. НИКОЙ включително системният администратор на конкретното онлайн пространство няма право да злоупотребява със своите права, освен ако на лице не са нарушения в разрез с Нет Етикета или специфичните правила обособени за същото място. Всяко своеволие или цензуриране без причина и липса на адекватно обяснение, само по себе си е нарушение на Нет Етикета.

Бъди снизходителен относно грешките на другите!

Всеки е бил новак в дебрите на мрежата някога, но не всеки е имал привилегията да се запознае с Нет Етикецията. Не реагирайте остро, когато забележите, че някой допуска грешка, независимо дали е правописна, граматична и нарушение на правилника. Предупредете и обяснете, посъветвайте и насочете към запознаване с правилата. Дори тази грешка да ви е подразнила персонално, премислете добре, преди и как да отправите забележка. Всеки има правото да се съмнява във вашите думи и съвети, особено когато това е нов потребител и все още не е ориентиран в обстановката. Помнете, това че вашите маниери са добри и покривате частично или изцяло Нет Етикета, не ви дава право да коригирате маниерите на всички останали.

_________________
Предвид се пише просто "Предвид" без представки "на" или "в"

http://www.bgbmw.com/viewtopic.php?f=52&t=788&p=9629#p9629


Последна промяна krystal на 27 Май 2009, 00:31, променена общо 1 път26 Май 2009, 00:06
Профил
BMW Пристрастен
BMW Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 08 Фев 2009, 00:19
Мнения: 4118
Местоположение: София
Пол: Жена
Мнение 
Още:

1. Не включвайте в съобщенията си големи изображения, на някои компютри те могат да отнемат много време, докато се заредят.

2. Не публикувайте информация от друг сайт или източник чрез прост Copy-Paste. Когато ползвайте чужда информация, винаги споменавайте източника или по-добре използвайте линк.

3. Много внимателно използвайте хумор и сарказъм, в писмената реч когато не се вижда изражението на лицето ви, те са трудно четими. За да подскажете тона, с който говорите, използвайте емотикони, но не прекалявайте с тях. Не си мислете, че двайсет смайлита ще направят съобщението ви по-весело само по себе си. Избягвайте да се заигравате със шрифтовете, особено силно удебелени, с неподходящ цвят или курсивни.

4. Уважавайте принципа на анонимността. Да се задават публично въпроси за възрастта, истинското име, координати и т.н, се смята най-малкото за нетактично, всеки съобщава за себе си толкова, колкото прецени. Много мислете преди да публикувате лични данни за себе си и никога не публикувайте чужди без изричното съгласие на съответната личност. Ако желанието да преминете на друго ниво на общуване е двустранно, преминете на лични съобщения, ICQ или e-mail.

5. Не пишете съобщения само за да посочите правописните, пунктуационни или стилистични грешки на някого. Това не е публична формална медия, а междуличностна комуникация, в която неформалността е норма. Помнете, че във форума може да има хора с различни от вашите възраст, култура и образование, хора с дислексия или просто разсеяни хора. Ако непременно трябва да изкоментирате, направете го в лично съобщение.

6. Излишно е да използвате твърде формален стил или обръщения.

7. В същото време внимателно проверявайте написаното от вас и преди да го публикувате препрочитайте. Избягвайте да пишете импулсивно. Ако сте раздразнени, по-добре изчакайте един ден или си "седнете върху ръцете" за известно време.

8. Не пишете провокативни съобщения, в които нямате какво да кажете, а само целите да разпалите страстите. (Човек, който го прави, се нарича "трол"). Не приемайте провокацията на подобни съобщения и не им отговаряйте, най-добрата тактика е игнориране.

9. Избягвайте да изпращате съобщения само за да "поддържате разговора" като "И аз мисля така.". Задайте си въпроса дали наистина всички се интересуват от вашия отговор. Ако трябва да благодарите на някого, направете го в лично съобщение.

10. Не влизайте в лични конфликти. Не обиждайте събеседниците си, не използвайте квалификации и груби изрази. Ако положението е толкова нетърпимо, заменете нецензурните изрази с многоточия. Ако сте в несъгласие с някого, използвайте лично съобщение или e-mail, за да изясните отношенията си, не го правете публично.

11. Не използвайте форума за откровени реклами.

_________________
Предвид се пише просто "Предвид" без представки "на" или "в"

http://www.bgbmw.com/viewtopic.php?f=52&t=788&p=9629#p9629


27 Май 2009, 00:16
Профил
BMW Ентусиаст
BMW Ентусиаст
Аватар

Регистриран на: 18 Май 2012, 10:17
Мнения: 25
Местоположение: Варна
Skype: jivkobe
Пол: Мъж
Мнение Re: Как да се държим в интернет
Zagy: Айде без спам!

_________________
Смелите умират ВЕДНЪЖ,страхливите всеки ден по малко !!!


18 Май 2012, 12:31
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ] 

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Copyright 2021 bgbmw.com
Powered by phpBB