|
|
Дата и час: 28 Сеп 2023, 23:54
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Проблем с охладителна система е46 105 к.с.
Автор |
Съобщение |
eskimos
BMW Шпионин
|
 Проблем с охладителна система е46 105 к.с.
Здравейте,
доста колеги видях, че имат сходен проблем , но мисля , че тук е по - специфично затова отворих нова тема но ако реши админа може да я премести или да каже да я изтрия или прехвърля , не съм сигурен какво точно се прави.
Тя колата : БМВ 316 (е46) , 2001г. , 105 к.с. , газ /бензин, седан.
Проблема - загрява бързо и влиза в червена зона. Вентилатора не върти , но ако пусна климатика, вентилатора веднага тръгва !
Предистория : - Преди седмица колата започна да оставя мокро петно , търсих , търсих и се оказа причината спукан разширителен съд. съвсем леко бе, но течеше. Причината да се спука се оказаха може би 2 мои грешки - купих преди 2 месеца антифриз но червен защото не знаех с какъв съм и по каталог девойката ми даде този червения. Той обаче се оказа един ....мазен и преева капачката. Второто нещо заради което може да е , че налях малко повече мисля антифриз и не оставих къде да се изтичат тези води от втория кръг. НО , така или инъче се наложи да купя разширителен съд, поръчах от нета но пратиха друг - уж същия но ... с една тръба от пред но пък оригинален и с оригинална капачка . Затапих я . Обезвъздуших както по ютуб е показано. Колата се оправи и си я карах цяла седмица без проблеми до момента в който бях спрял на място и работеше на климатик. На климатик вентилатора върти, без него не ! И докато чаках спрях климатика, че стана студено и ....опаааааа тапата ми изби , всичкият антифриз изтече. Затапих пак , сложих поксипол - заспа ! Ами на път няма как - та долях вода и уж всичко ок , обаче почна да загрява яката и влиза веднага в червена зона. И проблема за сега - не е е двигател, главата е ок , по скоро долу е мокро или мазно , не знам какво е първото на ремъка от ляво на дясно , там е омазано. Не е перката защото на климатик работи. Съмнения за водна помпа и термостат ? Ама защо няма да работи перката тогава ? Значи не са те . А защо на климатик всичко работи ? Тук вече ми трябва профи съвет . Не съм я карал на майстор. Имам диагностика за бмв - грешка - P0304 , P0300, P0420. Изтрих ги - сега не се появяват грешки. И може би нещо важно - не иска да прехвърли на газ ! Стои оранжева светлина и не преминава на газ и това си е . До колкото четох е заради препълване на газовата това но го споменавам все пак. Та все си мисля , че всичко е свързано и трябва да търси причината първо - защо аджеба не работи вентилатора. Не съм сменял таралежката никога !
|
05 Авг 2023, 19:06 |
|
|
steel
BMW Маниак
Регистриран на: 12 Яну 2009, 19:12 Мнения: 6528 Местоположение: София
|
 Re: Проблем с охладителна система е46 105 к.с.
Смени си радиатора и разширителния съд с оригинални, както и капачката. Ако има омазняване около двигателя виж помпа, термостат или някой маркуч. Вентилатора в купето не знам как на климатик работи, без климатик не!
_________________ Меката цица разсейва добрият ебач!
|
07 Авг 2023, 17:43 |
|
|
eskimos
BMW Шпионин
|
Перката на радиатор - тя , когато включа климатика върти като луда, но ако не включа климатика не заработва дори и в червена зона да мина. Прочетох малко и чужди форуми. Учуден съм че толкова хора си подържат старите кошници ама с кеф някакъв. Та от там видях, че управлението на самата перка дава моите симптоми. Поръчах перка с управление. Утре ще дойде , ще ви кажа какъв е резултата. Па дано е това баси. Симптоми на неработеща водна помпа се чудя какви са обаче защото .... незнам и аз абе утре ще видим .
|
07 Авг 2023, 20:35 |
|
|
eskimos
BMW Шпионин
|
днес смених тази перка на радиатора която е барабар с управлението и. Пробвах я , карах я - не прегрява ! Обаче ми се струва , че парното ( на топло ) е много слабо , едва едва . Перката така и не завъртя , загря колата обаче не се включи и тя и това си е . Но пък не прегрява кво . Та си мисля дали няма проблем в термостат , датчик за температурата на антифриза и таралежа. Газовата все още не иска да прехвърли на газ . Като задавена стои когато превключа на газ. една такава се клати и с мъка върви. а жълтата лампинчка на газовия ключ мига - все едно газта свършва. много странно . ИНтересно ми е да чуя ваши мнения
|
08 Авг 2023, 20:34 |
|
|
steel
BMW Маниак
|
как си обезвъздушил системата
|
09 Авг 2023, 16:28 |
|
|
eskimos
BMW Шпионин
|
steel написа: как си обезвъздушил системата Сега ще обясня , защото гледах как го правят. Само да кажа преди това, че днес , нито прегрява , нито текат води от някъде и всичко привидно е добре. Но сякаш усещам, че всеки момент ще се пръсне пак някъде нещо , незнам защо. Просто не виждам и новата перка да се движи но пък от към работа на двигател е ок и от към стрелката на температурата си закотви по средата и това е . така - как обезвъздуших ? Разредих в една бутилка антифриза . И наливам - литър и половина отиде. В същото време съм развил болтчето - пластмасовото което е до капачката на разширителния съд. И гледам през него кога ще се покаже течност . Леко стисках този големия дебел маркуч горе който е нещо като връзка за прегравяне или втори кръг или не знам и аз как точно се води , но когато наистина видях течност до горе на болтчето го завих. След това източих от разширителния съд около 200 мл антифриз , така че отвора на тази дебелата тръба да остава във въздуха . Лесно се проверява - просто я стискам и през малкото отворче в разширителния съд трябва да излезе струйка. Така ако върне от втория кръг , ще има къде да отиде антифриза . Мисля че стана добре така. Макар , че пак не е така мек маркуча но е е и така твърд. Все още се колебая дали не е за смяна датчика за температура на антифриза който е долу на маркуча в ляво от радиатора или термостата да е някак си аха аха пред издъхване. И другият проблем след смяна на перката и разширителния съд остава , а именно - не иска да прехвърли на газ ! Тук незнам какви съвети да гледам вече, като цяло разбрах , че трябва да се подаде кислород в бутилката защото нещо си с налягането си играело там понеже съм я презаредил ми казаха.
|
09 Авг 2023, 18:25 |
|
|
steel
BMW Маниак
|
обезвъздушава се след като сипеш антифриза в разширителя, палиш колата и слагаш на топло вътре на най-висока температура и да духа силно парното. Отвиваш леко пластмасовото болтче и само доливаш в разширителя. След като от болтчето започне да тече го завиваш и си готов. На студена кола течността с разширителя трябва да е малко под макс или до него. Капачката на разширителя задължително оригинална и да отговаря на мотора (бензин или дизел са различни).
|
10 Авг 2023, 16:33 |
|
|
eskimos
BMW Шпионин
|
"The Heartlistener"]Това няма нищо общо с газовата уредба. Слагай смело 95-градусовия термостат, няма да съжаляваш.
Сложих точно такъв какъвто каза. Нов. Марката .... CM ... евтина 30 лева. Ефект няма обаче - не прегрява и сега но отново не иска да прехвърли на газ. Само ме е яд , че махнах моя оригиналния. Защо трябваше да го сменям не разбраърнах. Явно не е бил в термостата проблема. На компютърна диагностика изчистиха грешките и пак даде грешка - P0304 - грешка в 4 цилиндър. Смених свещите . Изтриха грешките и пак даде същата грешка , на газ сякаш се задънва , сякаш работи на 2 цилиндира наистина . Свети си жълта лампа и не иска да светне зелена. Мина ли на бензин проблемите изчезват - има си и мощност , звука е мек и плавен , изобщо съвсем добре си е на бензин. Къде бъркам ?
|
17 Авг 2023, 20:56 |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|